BAHAN:
1. Mi spegeti
2. Sos Prego
3. Minyak (4sb)
4. Bawang Holland (2 labu sederhana - dicincang)
5. Bawang putih (4 ulas - dicincang)
6. Daging cincang
7. Air (sedikit)
8. Lada hitam (biji - ditumbuk)
9. Sos cili
10. Daun pudina
CARA PENYEDIAAN:
1. Pertama sekali, haruslah merendam mi spegeti tu dengan air yang mendidih.
2. Kemudian, panaskan minyak dalam kuali.
3. Masukkan bawang holland dan bawang putih. Tumis sehingga naik bau. Saya prefer bawang holland sebab dia rasa manis.
4. Bila dah naik bau dan dah bertukar menjadi warna keperangan, masukkan sos prego kedalam kuali.
5. Masak dalam 4 minit dan kemudian masukkan daging cincang. Masak sehingga daging nampak masak.
6. Masukkan sos cili mengikut citarasa anda.
7. Masukkan sedikit air agar kuah tidak terlampau pekat. As for me, saya suka kuah tak terlalu pekat. Sebab tu saya tambah air sikit.
8. Masukkan lada hitam yang dah ditumbuk. Saya suka masukkan lada hitam dalam semua jenis makanan sebab saya suka rasa pedas dan rasa lada hitam tu.
9. Okay kemudian masak sehinggala naik bau aroma yang harum meletup wangi menusuk kelubang hidung.
10. Angkat kuah masukkan dalam bekas dan kemudian taburkan daun pudina atas kuah.
11. Siap dimakan bersama mi spegeti. Voila!
Sos spegeti (sekadar gambar hiasan)
Daging cincang (sekadar gambar hiasan)
Bawang Holland (sekadar gambar hiasan)
Spegeti daging. Nyummy (sekadar gambar hiasan) ;p




No comments:
Post a Comment